Kotihoito-ohjeita purennan tasapainottamiseen


Oheisista linkeistä voit ladata itsellesi ohjeita purennan tasapainottamiseen!

Voidis.fi

Äänenhuoltovinkkejä kotiin ja työpäivään:

1. Hyräile usein, vaikka tutulla melodialla tai pelkällä M-äänteellä: Näin aktivoit limakalvojen aiheenvaihduntaa, ja estät niiden turhan kuivumisen/kuormittumisen

2. Laita huulet yhteen ja tee ilmanpaineella värähtelyä huulten väliin ns. Bilabiaalinen äänne: Ilmanpaine yhdessä huulisulun kanssa tekee värähtelyä äänihuuliin, eli lämmittää ja hoitaa äänentuottoa.

3. Pillillä resonaatioharjoitus ts. Vastusterapia äänihuulitasolle: Aseta pilli huulten väliin ja pulloon vettä muutama cm ja pillin pää noin 0.5-1.0 cm veden pinnan alle. Ääntöä UUU:lla tai YYY:llä, voit myös laulaa Jaakko kulta tms.

4. Äänilepoa niin usein kuin se mahdollista! Harjoitus: Kurkunpäälle ja äänihuulille lempeää liikettä ooo….aaaa , toista soivalla kiinteällä äänellä 3-4 x tauko (pidä huulet o-asennossa).

Ohjeita kotiin

Vinkki ohimolihaksen rentouttamiseksi

Käy istumaan ja nojaa kyynärpäillä polviin (niska pitkänä). Laita kädet ohimoille ja pure/rentouta leuat: tunne lihakset sormiesi alla/silmien tasolla. Aseta molemmat sormenpäät silmien tasolle ohimolle ja lähde työntämään lihasmassaa ylöspäin noin 1-2cm, laske kolmeen ja palauta, toista 5-10 krt. Voit tehostaa avaamalla ja sulkemalla suuta.

Vinkki purentalihasten rentouttamiseksi

Tunnustele purentalihakset laittamalla sormet poskiin ja puremalla hampaat yhteen. Laita sormet lihasten päälle, hae ne alaleuan takakulman kohdilta. Työnnä lihasmassa ylöspäin 1-2cm ja nojaa vartalon painoa eteenpäin kuten edellä. Laske kolmeen. Toista liikettä 5-10 kertaa. Muista pitää niska pitkänä. Voit tehostaa liikettä suun aukaisulla ja sulkemisella.

Korkkiharjoitus yhdistettynä artikulaatiolihasten aktivointiin

Aloita kielenpyörityksellä, tee sarjana 8-4-2-1 Laita pullonkorkki hampaiden väliin ja kerro mitä teit aamulla ensimmäiseksi. Ota korkki pois ja jatka kertomista. Miltä tuntuu?
Etsi